Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Το ψωμί

Με αφορμή τη σχετική με το ψωμί ενότητα στη γλώσσα, οι μαθητές της Γ τάξης συζήτησαν και έμαθαν τις ωφέλειες που μπορεί να προσφέρει το ψωμί στον οργανισμό μας και την αξία που του έχει δώσει ο άνθρωπος από τα πολύ παλιά χρόνια μιας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής του.
Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται.Το αγαθό αυτό που μας προσφέρεται απλόχερα καθημερινά και δεν λείπει από κανένα τραπέζι έχει μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία για να παραχθεί.
Όλοι μας έχουμε ακούσει την φράση << Φάε τη μπουκιά σου, μην αφήνεις τη δύναμή σου>>
όταν αφήνουμε ένα κομμάτι ψωμί στο τραπέζι. Και δεν έχουν άδικο αυτοί που μας το λένε!
Όπως επίσης δεν είναι τυχαίες και οι εκφράσεις-παροιμίες που έχουν δημιουργηθεί με το πέρασμα των χρόνων και αναφέρονται σε αυτό το πολύτιμο αγαθό.
Μερικές από αυτές που υπάρχουν και συζητήθηκαν μέσα στην τάξη είναι οι εξής:

  • Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται 
  • Όποιος έχει νου και γνώση πριν πεινάσει θα ζυμώσει
  • Υγεία και ξερό ψωμί
  • Λέω το ψωμί ψωμάκι
  • Για να ζυμώσεις το πρωί αποβραδίς κοσκίνισε
  • Αυτό είναι ψωμοτύρι για μένα
και πολλές άλλες.
Τέλος μάθαμε για τα είδη του ψωμιού τα οποία χωρίζονται ανάλογα με το σχήμα και τα υλικά παρασκευής του και αφήσαμε στη φαντασία των μαθητών να ζωγραφίσουν τα στάδια από τα οποία περνάει το σιτάρι μέχρι να πάρει την τελική μορφή που βλέπουμε στα τραπέζια μας.

Τα στάδια αυτά είναι:

1)Το όργωμα


2)Η σπορά


3)Το θέρισμα

4)Το αλώνισμα



5)Το λίχνισμα

6)Το άλεσμα


7)Το ζύμωμα


...τελευταίο και καλύτερο
8)Το ψήσιμο και το φάγωμα!


Τελικά δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται!
Καλή σας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Εορτασμός Επετείου Πολυτεχνείου

51 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του 1973, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ Τάξης του σχολείου μας, για να τιμήσο...