Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Ο «Μετεωρολογικός Σταθμός» του Λαγωπόδου


              1ο Δημοτικό  Σχολείο Ρίζας
                               Στ’ τάξη


Ο «Μετεωρολογικός Σταθμός» 
του Λαγωπόδου

     Λίγο πριν τα Χριστούγεννα το Σχολείο μας (1ο Ρίζας ή Δημοτικό Λαγωπόδου) κατάφερε αυτό που από την προηγούμενη σχολική χρονιά είχε βάλει στόχο. 
Την απόκτηση ενός μετεωρολογικού σταθμού. Τα οφέλη από έναν τέτοιο σταθμό θα είναι πολλά, καθώς και οι μαθητές θα μάθουν και η κοινωνία θα επωφεληθεί.
Ας διαβάσουμε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού σχολείου Ρίζας, κος Θεοτόκης Φλεμοτόμος.
                    Συνέντευξη:                 Μ : μαθητές               Δ : Διευθυντής
Μ : Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον του κόσμου για τον καιρό και τη μετεωρολογία. Πώς σας "τράβηξε" η ιδέα να αγοραστεί από το Σχολείο μας ένας μετεωρολογικός σταθμός;
Δ : Πιστεύω ότι οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επιρεάζει τη ζωή μας. Άρα, πρέπει να γνωρίζουμε τις μετεωρολογικές συνθήκες της περιοχής στην οποία ζούμε και παράλληλα να κατανοούμε τους σχετικούς μετεωρολογικούς όρους.
Μ : Πώς καταφέρατε να συγκεντρώσετε χρήματα για να τον αγοράσετε;
Δ : Επειδή πρόκειται για επιστημονικό εργαλείο είναι και αρκετά ακριβό . Για το λόγο αυτό οργανώσαμε δύο σχολικά "παζάρια" και  εισπράξαμε 800 ευρώ, που ήταν και το κόστος του σταθμού. Επομένως εσείς τα ίδια τα παιδιά μπόρεσατε να συγκεντρώσετε το απαιτούμενο χρηματικό ποσό, με την ευγενική προσφορά των γονιών σας,  οι οποίοι αποτέλεσαν τους βασικούς αγοραστές των ειδών που διαθέσατε στα "παζάρια" μας!
Μ : Γιατί αποφασίσατε να βάλετε ένα μετεωρολογικό σταθμό στο Σχολείο μας;
Δ : Γιατί, όπως σας είπα και προηγουμένως, πρέπει να γνωρίζουμε τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής μας. Ακούμε και βλέπουμε συχνά  δελτία καιρού,  αλλά δε γνωρίζουμε τι σημαίνει ατμοσφαιρική πίεση,  βαρομετρικό χαμηλό, ατμοσφαιρική υγρασία, σημείο δρόσου κτλ. Είναι καιρός να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε αυτές τις βασικές έννοιες και μακροπρόθεσμα να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων του μικροκλίματος της περιοχής μας, που θα αποτελέσει σοβαρό επιστημονικό δεδεμένο.
Μ : Πώς νομίζετε ότι φάνηκε η ιδέα στα παιδιά;
Δ : Εκτιμώ ότι είναι κάτι πρωτότυπο. Συμπληρώνει τον εξοπλισμό του εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του Σχολείου και διαπιστώνω πως έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον σας!

Τι πληροφορίες θα μας παρέχει;
Τα στοιχεία που μας δίνει ο μετεωρολογικός σταθμός είναι πολλά και ακριβή.
Πρώτον  η θερμοκρασία, η οποία μετριέται  σε βαθμούς κελσίου (C) . Ένα άλλο στοιχείο που μετράμε είναι η ατμοσφαιρική πίεση, η οποία μετριέται σε μιλιμπάρ ( mb) . Ακόμη μία βασική πληροφορία  που παίρνουμε είναι ο άνεμος, του οποίου μετράμε τη διεύθυνση και την ταχύτητα σε μποφόρ ή σε χλμ/ώρα.Το τέταρτο στοιχείο που μας παρέχει ο σταθμός είναι
η υγρασία ( επί τοις εκατό %) . Τέλος, η βροχόπτωση  σε χιλιοστά, που είναι τόσο σημαντική για τα αποθέματα νερού στο νησί μας.
Οι πληροφορίες αυτές αποθηκεύονται στον υπολογιστή του Εργαστηρίου Φυσικής του Σχολείου μας, ανά μία ώρα. 
Έτσι σε μικρό χρονικό διάστημα θα υπάρχουν αρκετά δεδομένα, ώστε να μπορούμε να τα επεξεργαστούμε και να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2024-2025

 ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΠΟ 1η ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΩΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΓΡΑΨΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ Α΄ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑ...