Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 1ο ΡΙΖΑΣ (σχ. Έτος 2022-23)

Εσωτερικός Κανονισμός – ενέργειες για τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου και εκτάκτων αναγκών

Επισημάνσεις προς τους γονείς/ κηδεμόνες των μαθητών

ΣΕΙΣΜΟΣ

Το παρόν κείμενο αποτελεί προσάρτημα του Σχεδίου ενεργειών για τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου και εκτάκτων αναγκών, του  1ου Δημοτικού Σχολείου Ρίζας,  που περιλαμβάνει τις απαραίτητες επισημάνσεις και ενέργειες για την αποτελεσματικότερη προφύλαξη των μαθητών και του προσωπικού του σχολείου σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς ή άλλου έκτακτου περιστατικού.

Σας ενημερώνουμε πως το σχολείο έχει φροντίσει για τη μέγιστη ασφάλεια και προστασία του μαθητικού πληθυσμού κατά τη στιγμή του συμβάντος, την ασφαλή εκκένωση του διδακτηρίου προς το χώρο καταφυγής και την προστασία των μαθητών μέχρι την παραλαβή τους από τους γονείς/κηδεμόνες.

Την Τρίτη 20/09/2022 οι μαθητές του σχολείου ενημερώθηκαν σχετικά και πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη για την τρέχουσα σχολική χρονιά  άσκηση σεισμού.

Ωστόσο, για την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη διαχείριση οποιασδήποτε έκτακτης κατάστασης είναι απαραίτητη η συντονισμένη δική σας δράση ως εξής:

  • Σε περίπτωση κατάστασης κρίσης (σεισμός/ πυρκαγιά/ έντονα καιρικά φαινόμενα) η επίμονη προσπάθεια να επικοινωνήσετε τηλεφωνικώς με το σχολείο, ενδεχομένως θα δυσχεράνει την προσπάθεια επικοινωνίας του σχολείου με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών (παροχή Α΄ βοηθειών, πυρόσβεση κ.λπ.).
  • Προσεγγίστε το σχολικό χώρο κατά το δυνατόν χωρίς αυτοκίνητο ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, σταθμεύστε όσο πιο μακριά από το σχολείο γίνεται και σε καμιά περίπτωση πλησίον της κεντρικής εισόδου και προσεγγίστε με τα πόδια, ώστε να εξασφαλίζεται η ακώλυτη διέλευση των οχημάτων (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα).
  • Κατά την άφιξή σας στην κεντρική είσοδο του σχολείου, αναζητήστε τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς που θα σας ενημερώσουν για τη διαδικασία παραλαβής των παιδιών σας. Ο ορισμένος χώρος καταφυγής του Σχολείου είναι ο χώρος της αυλής του σχολείου, (μπροστά στις βρύσες).
  • Εισερχόμενοι στο σχολικό χώρο, κατευθυνθείτε αμέσως στο σημείο του χώρου καταφυγής όπου είναι συγκεντρωμένη η τάξη των παιδιών σας, τα οποία θα παραλάβετε μόνο αφού ενημερώσετε τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό και αφού βεβαιωθείτε πως αυτός σημείωσε στη σχετική κατάσταση την αποχώρηση του παιδιού. Αν έχετε παιδιά σε περισσότερες της μίας τάξης, επαναλάβετε την ίδια διαδικασία.
  • Αν παραλαμβάνετε παιδί άλλης οικογένειας, ακολουθήστε την ίδια διαδικασία όπως παραπάνω, δίνοντας στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο) καθώς και τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό & σταθερό). Προϋπόθεση η εκ των προτέρων ενημέρωση του σχολείου για τη δυνατότητα εναλλακτικού τρόπου αποχώρησης.
  • Αν η σωματική και ψυχολογική κατάσταση του παιδιού σας επιτρέπει την αποχώρηση, παρακαλούμε αποχωρήστε από το σχολικό χώρο, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη επίβλεψη των μαθητών και η υλοποίηση των σχετικών ενεργειών μετριασμού των αποτελεσμάτων και των συνεπειών του συμβάντος.
  • Ακόμη και σε περίπτωση που το συμβάν δεν κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρό, αλλά οι αρμόδιες αρχές (Περιφέρεια – Δήμος) αποφασίσουν τη διακοπή της λειτουργίας του σχολικού προγράμματος, δε θα εκτελεστούν τα δρομολόγια του σχολικού λεωφορείου και οι γονείς πρέπει να προσέλθουν στο σχολείο για να παραλάβουν τα παιδιά τους.

Κατά την αποχώρησή σας από το σχολικό χώρο, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, θα σας δοθούν πληροφορίες ή διευκρινήσεις για τη λειτουργία του σχολείου τις επόμενες ημέρες. Από τον ιστότοπο  του σχολείου μπορείτε να ενημερωθείτε στη συνέχεια για τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου.

Κανένας μαθητής δεν θα εγκαταλείψει το σχολικό χώρο μόνος του, αν δεν έρθει κάποιος να τον παραλάβει. Σε περίπτωση προσωπικής αδυναμίας να παραλάβετε τα παιδιά σας, επικοινωνήστε με κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας ή με κάποιον άλλο γονέα στον οποίο θα αναθέσετε την παραλαβή του παιδιού. Τα παιδιά θα παραμείνουν ασφαλή στο χώρο καταφυγής ή σε άλλο καταλληλότερο χώρο, μέχρις ότου παραληφθούν από τους γονείς/κηδεμόνες ή άλλο ορισθέν πρόσωπο.

Να είστε βέβαιοι ότι το σχολείο  καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των μαθητών του.

Για το λόγο αυτό σε περίπτωση κατάστασης κρίσης μην ενεργήσετε υπό το κράτος του πανικού. Φροντίστε οι ενέργειές σας να είναι ήρεμες και μεθοδικές.

ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Το σχολείο δε διαθέτει κεντρικό σύστημα πυροπροστασίας.

Υπάρχουν πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως, κατανεμημένοι στο χώρο, οι οποίοι συνοδεύονται από τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά συντήρησης.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Η θέση του σχολείου παρέχει ασφάλεια στους μαθητές σε περίπτωση πλημμυρικών  φαινομένων. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί κατά τις μετακινήσεις από και προς το σχολείο.

 

Ο διευθυντής

 και ο Σύλλογος διδασκόντων του Σχολείου

Λαγωπόδο 20/09/2022    Τηλ. Επικοινωνίας: 2695092251

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

«Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Μουσικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025»

 Η διαδικασία για την επιλογή των μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη των Μουσικών Γυμνασίων θα πραγματοποιηθεί τις εργάσιμες ημέρες από 1...