Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Τα δέκα πιο παράξενα πλασματάκια που ανακαλύφθηκαν φέτος !!!

Το Διεθνές Ινστιτούτο Εξερεύνησης Ειδών επέλεξε δέκα από τα 18.000 (!) νέα είδη που ανακαλύφθηκαν από τους επιστήμονες τον περασμένο χρόνο. Από τη μικροσκοπική γαρίδα της Σάντα Καταλίνα μέχρι το ημιδιαφανές σαλιγκάρι της Κροατίας τα νέα είδη εντυπωσιάζουν και παραξενεύουν...

Φωτογραφία: Mark Gurney/PA Wire

Το olinguito είναι ένα σαρκοφάγο ζώο που ζει μυστικά πάνω σε δέντρα στα δάση των Άνδεων και αποτελεί το πρώτο σαρκοφάγο θηλαστικό που αναγνωρίστηκε στο δυτικό ημισφαίριο τα τελευταία 35 χρόνια. Η εμφανής εξάρτησή του από το οικοσύστημα υπογραμμίζει το πόσο απειλητική είναι για την ύπαρξή του η αποψίλωση των δασών.
Φωτογραφία: SINC και JM Guerra-Garcia/PA
Η γαρίδα σκελετός (Liropus minusculus) είναι η μικρότερη του γένους των αρθροπόδων. Εντοπίστηκε σε μια σπηλιά του νησιού Σάντα Καταλίνα, στην ακτή της Νότιας Καλιφόρνια. Το νέο αυτό είδος έχει μια απόκοσμη, ημιδιαφανή εμφάνιση. Το σώμα του αρσενικού είναι 3,3 χιλιοστά ενώ το θηλυκό είναι ακόμα μικρότερο, 2,1 χιλιοστά.
Φωτογραφία: Conrad Hoskin/PA

Ένα είδος μικρής σαύρας με ουρά-φύλλο (Saltuarius Eximius) ανακαλύφθηκε σε βραχώδες έδαφος στα απομονωμένα δάση του Μέλβιλ Ρέηντζ της βορειοανατολικής Αυστραλίας. Οι συγκεκριμένες σαύρες είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσουν καθώς χρησιμοποιούν πάρα πολλά είδη καμουφλάζ. Με μακρύτερα άκρα, πιο λεπτό σώμα και μεγαλύτερα μάτια από τα άλλα είδη Saltuarius, αυτό έχει ένα τεράστιο εύρος χρωματισμών που του επιτρέπει να εναρμονιστεί με το περιβάλλον του. Συναντάται σε τροπικά δάση και βραχώδεις οικότοπους γι’ αυτό θεωρείται  το νυχτοπούλι της περιοχής. Εντοπίστηκε σε βράχους και δέντρα την ώρα που παραμόνευε για το θήραμά της. Οι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει επιπλέον πληθυσμούς, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος.
Φωτογραφία: Jana Bedek / PA

Το σαλιγκάρι της γης (Zospeum tholussum) ζει στο απόλυτο σκοτάδι, σχεδόν 3.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια της γης, στις σπηλιές της δυτικής Κροατίας. Η όραση δεν αποτελεί απαραίτητο χαρακτηριστικό γι’ αυτό το είδος που δεν έχει μάτια. Το γεγονός ότι το κέλυφός του είναι άχρωμο το κάνει να μοιάζει με φάντασμα των σπηλαίων.
Φωτογραφία: Manuel Maldonado / PA
Ένα αμοιβαδοειδές πρώτιστο (σ.σ. τα πρώτιστα φέρουν διακριτό πυρήνα), το Spiculosiphon oceana, είναι ένας μονοκύτταρος οργανισμός, από 4 έως 5 cm. Το  μέγεθος του το καθιστά γίγαντα στον κόσμο των μονοκύτταρων πλασμάτων. Ανακαλύφθηκε στις υποβρύχιες σπηλιές 30 μίλια στα ανοικτά της νοτιοανατολικής ακτής της Ισπανίας. Είναι ενδιαφέρον ότι στις ίδιες σπηλιές ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά και τα σαρκοφάγα σφουγγάρια.
Φωτογραφία: Paul Wilkin / PA

Ένα δέντρο - δράκος με 12 μέτρα ύψος ανακαλύφθηκε στο Καβασάκι. Έχει μαλακά φύλλα σε σχήμα ξίφους, άσπρες άκρες και κρεμ λουλούδια με φωτεινές πορτοκαλί ίνες. Το δέντρο δράκος βρίσκεται στα ασβεστολιθικά βουνά των επαρχιών Loei και Lop Buri στην Ταϊλάνδη και μπορεί επίσης να βρεθεί στη Βιρμανία. Υπάρχουν μόλις 2.500 δέντρα - δράκοι και έτσι θεωρείται ως ένα από τα είδη υπό εξαφάνιση.

Φωτογραφία: Jennifer Διαβάστε / PA


Η Tinkerbella Nana, είναι ένα είδος σφήκας - νεράιδας που ανήκει στην οικογένεια της σφήκας Mymaridae. Το παρσιτοειδές πήρε το όνομα του από το μικρό του μέγεθος και τα απαλά, με κρόσσια φτερά του. Η Tinkerbella Νana, που ονομάστηκε έτσι από  νεράιδα του Πήτερ Παν, είναι μόλις 250 μικρόμετρα και είναι από τα μικρότερα έντομα. Αποτελεί την τελευταία προσθήκη στα 1400 γνωστά είδη της οικογένειας και συλλέχθηκε στο δάσος La Selva του Βιολογικού Σταθμού στην Κόστα Ρίκα.

 Φωτογραφία: Leibniz-Ινστιτούτο DSMZ


Το μικρόβιο Tersicoccus phoenicis, βρέθηκε σε χώρους όπου καθαρίζονται διαστημόπλοια. Αυτό το μικροβιακό είδος θα μπορούσε δυνητικά να μολύνει άλλους πλανήτες στους οποίους ταξιδεύουν τα διαστημόπλοια. Το παραπάνω δείγμα συλλέχθηκε από τα πατώματα δύο δωματίων καθαρισμού, με απόσταση περίπου 2.500 μίλια, ένα στη Φλόριντα και ένα στη Γαλλική Γουιάνα

Φωτογραφία: Cobus Μ. Visagie/PA


Το πορτοκαλί Penicillium vanoranjei, διακρίνεται για το έντονο πορτοκαλί χρώμα που εμφανίζει όταν αναπαράγεται σε αποικίες. Το όνομά του αποτελεί φόρο τιμής στην Ολλανδική βασιλική οικογένεια, συγκεκριμένα στον πρίγκιπα της Ουράγγης, καθώς η πρώτη αναφορά σε αυτό το είδος έγινε σε ένα επιστημονικό περιοδικό της Ολλανδίας. Αυτό το είδος απομονώθηκε από το έδαφος της Τυνησίας και παράγει μια εξωκυττάρια μήτρα, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως προστασία από την ξηρασία.

Φωτογραφία: Dr Frank R RackΗ Andrill anemone (Edwardsiella andrillae) βρέθηκε αγκυροβολημένη πάνω στους πάγους της Ανταρκτικής. Είναι το πρώτο είδος θαλάσσιας ανεμώνης που έχει αναφερθεί ότι ζει στον πάγο και ανακαλύφθηκε κατά το πρόγραμμα γεωτρήσεων της Ανταρκτικής από ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα. Τα μικρά αυτά πλάσματα είναι περίπου 2.5 εκατοστά με κίτρινο σώμα και περίπου δύο δωδεκάδες πλοκάμια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

«Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Μουσικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025»

 Η διαδικασία για την επιλογή των μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη των Μουσικών Γυμνασίων θα πραγματοποιηθεί τις εργάσιμες ημέρες από 1...