Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Δύο φορές πιο επικίνδυνο το Facebook σε σχέση με πέρυσι!!!



Κατακόρυφη άνοδο έχουν παρουσιάσει τα κρούσματα εκφοβισμού μέσω Facebook σε πολλές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Σύμφωνα με τη Γραμμή Καταγγελιών το πρώτο εξάμηνο του 2013 υπήρξαν 2.250 καταγγελίες ενώ το ίδιο διάστημα το περασμένο χρόνο οι καταγγελίες ήταν 1.350. Η πλειοψηφία αυτών αφορούσε το Facebook.


«Από το σύνολο των καταγγελιών οι 1.092 αφορούσαν αποκλειστικά το Facebook, γεγονός που δείχνει την προσοχή που θα πρέπει να διαθέτουν οι νέοι κατά την πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο. Ωστόσο από το περιεχόμενό τους εύκολα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως τόσο οι γονείς όσο και τα ίδια τα παιδιά, ιδίως οι έφηβοι, προσφεύγουν σε κάποια καταγγελία», δήλωσε η υπεύθυνη επικοινωνίας της γραμμής κυρία Μελτίνη Χριστοδουλάκη στον τύπο.
Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι μέσα στα θύματα του διαδικτυακού εκφοβισμού υπάρχουν παιδιά ηλικίας  ακόμα και κάτω των 13 ετών τα οποία αγνοούν τους κινδύνους που κρύβουν τα κοινωνικά δίκτυα. Παρ’όλο που στους όρους χρήσης του Facebook υπάρχει ο περιορισμός ο χρήστης να είναι άνω των 13 ετών, οι νεότεροι χρήστες μπορούν να το αλλάξουν δηλώνοντας διαφορετική χρονολογία γέννησης.
 
«Ο υπολογιστής είναι ένα εργαλείο τεράστιας σπουδαιότητας. Βοηθά το παιδί να αποκτήσει γνώσεις, να ψυχαγωγηθεί, να επικοινωνήσει με τους φίλους του, υπό την προϋπόθεση να μάθει πώς να τον χρησιμοποιεί. Η ηλικία που θα εγγραφεί κανείς σε αυτό εξαρτάται από την ωριμότητα του παιδιού, τη σχέση με τους γονείς τους και το κατά πόσον το εμπιστεύονται οι γονείς του. Τα παιδιά γνωρίζουν για τους κινδύνους αυτούς, αλλά δεν τους δίνουν την απαραίτητη προσοχή, διότι πιστεύουν ότι δεν θα αποτελέσουν τα ίδια θύματα του κυβερνοχώρου, αφού είναι και οι φίλοι τους εκεί», δήλωσε η ψυχολόγος - παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου.
 
Επιπλέον σύμφωνα με την κ. Καππάτου, η απαγόρευση χρήσης από τους γονείς δεν αποτελεί αποτελεσματική μέθοδο διαπαιδαγώγησης του παιδιού. Ο σωστότερος τρόπος είναι η ψύχραιμη ενημέρωση, ο διάλογος και η οριοθέτηση που θα έχει καθοριστικό ρόλο στη σωστή χρήση του Facebook. Επιπλέον οι γονείς θα πρέπει να τοποθετήσουν τον υπολογιστή σε χώρο κοινής θέας ώστε να έχουν διακριτική επίβλεψη για το τι κάνει το παιδί τους στον υπολογιστή. Υποστηρίζει ακόμη πως η κίνηση ορισμένων γονιών να μπαίνουν στο λογαριασμό του παιδιού τους είναι λανθασμένη καθώς παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα. Υπογραμμίζει ως σωστότερη κίνηση οι γονείς να είναι «φίλοι» με τα παιδιά τους στα κοινωνικά δίκτυα ώστε διακριτικά να ελέγχουν της κινήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ 2024

 Ολοκληρώθηκαν χθες, 18 Απριλίου 2024, οι αγώνες στίβου, στο «Στάδιο Ζακυνθίων Ολυμπιονικών», στην πόλη της Ζακύνθου. Συγχαρητήρια στα παιδ...