Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ



   Το Σχολείο μας, συνεχίζοντας την προσπάθεια αξιοποίησης του τεχνολογικού του εξοπλισμού,  αλλά και της προώθησης των νέων τεχνολογιών, εγκατέστησε το Ubuntu  LTSP (Linox Terminal  Server Project) στο εργαστήριο πληροφορικής.

Με τη διαπίστωση ότι η υπάρχουσα διάταξηείχε καταστήσει το εργαστήριο ουσιαστικά ανενεργό, προσπαθήσαμε να «ξυπνήσουμε» τους πεπαλαιωμένους υπολογιστές μας, για  να δώσουμε τη δυνατότητα στους μαθητές του Σχολείου  να συνεχίσουν την επαφή τους με την πληροφορική και τις σύγχρονες εφαρμογές της.

Για το σκοπό αυτό ζητήσαμε τη συνδρομή του ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ν. Ζακύνθου, το οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα και ουσιαστικά στην προσπάθειά μας. Ο υπεύθυνος του κέντρου              Π. Θωμαΐδης και οι συνάδελφοι πληροφορικής Σ. Χαραλαμπίδης και Σ. Λευκαδίτης μας υπόδειξαν αρχικά τις αναγκαίες παρεμβάσεις.
Στην ουσία απαιτήθηκε ένας σύγχρονος «υπερ-υπολογιστής», με επεξεργαστή 8-core, 8GB Ram και 1TB HDD, για εξυπηρετητής κι ένα 16-port Switch.

Το κόστος πλησίαζε τα 700€ και για τα οικονομικά μας δεδομένα φάνταζε ανέφικτο.
Η λύση δόθηκε «εκ των έσω», με τη σύμφωνη γνώμη της σχολικής κοινότητας (μαθητών, συλλόγου γονέων και εκπαιδευτικού προσωπικού). Τα έσοδα από τα καθιερωμένα σχολικά παζάρια θεωρήσαμε ότι μπορούν να διατεθούν για το σκοπό αυτό και το ποσό πού είχαμε συγκεντρώσει υπερκάλυπτε τις ανάγκες προμήθειας του απαιτούμενου εξοπλισμού.

Στη συνέχεια έγινε η εγκατάσταση των προγραμμάτων στον εξυπηρετητή και οι ρυθμίσεις των σταθμών εργασίας, που εκκινούν πλέον μέσω δικτύου.

Έτσι το εργαστήριό μας διαθέτει πλέον δέκα(10) σταθμούς εργασίας και είναι έτοιμο για χρήση.

Όσον αφορά το διαθέσιμο εκπαιδευτικό λογισμικό είναι άφθονο κι ελεύθερο.
Δηλαδή έχει μηδενιστεί το κόστος αδειών χρήσης λογισμικού, εφόσον όλες οι εφαρμογές των διανομών Linox είναι δωρεάν και καλύπτουν όλες τις συνήθεις εφαρμογές, όπως περιήγηση στο διαδίκτυο, ζωγραφική, επεξεργασία κειμένου κλπ. Επιπλέον διατίθεται πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ταξινομημένο κατά τάξη και μάθημα, με αυτοματοποιημένη εγκατάστασή τους μέσω του Αποθετηρίου Πιστοποιημένου Εκπ/κού Λογισμικού. (http://ts.sch.gr/repository).
Φυσικά δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στην αρχική δομή του εργαστηρίου, εφόσον ανά πάσα στιγμή μπορεί να λειτουργήσει και στο περιβάλλον των windows.



Κοινοποιούμε την προσπάθειά μας αυτή απλά για να σας διαβεβαιώσουμε ότι η παραπάνω   λύση μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε «πεπαλαιωμένο» σχολικό εργαστήριο, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ 2024

 Ολοκληρώθηκαν χθες, 18 Απριλίου 2024, οι αγώνες στίβου, στο «Στάδιο Ζακυνθίων Ολυμπιονικών», στην πόλη της Ζακύνθου. Συγχαρητήρια στα παιδ...