Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013


Ο τελειότερος χάρτης γέννησης του σύμπαντος
Τον λεπτομερέστερο μέχρι σήμερα χάρτη για τα γεγονότα που ακολούθησαν το Big Bang και τη γέννηση του Σύμπαντος, παρουσίασαν οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, με την βοήθεια του τηλεσκοπίου Planck

Το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο ολοκλήρωσε τον εντυπωσιακό χάρτη της λεγόμενης «κοσμικής μικρο-κυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου», το υπόλειμμα της λάμψης από το φως που πλημμύρισε το σύμπαν, στα πρώτα στάδια της δημιουργίας του.
 
Τα μπλε και κόκκινα στίγματα του χάρτη δείχνουν περιοχές όπου η μικρο-κυματική ακτινοβολία είναι θερμότερη ή ψυχρότερη από τη μέση θερμοκρασία των -270 βαθμών Κελσίου. Οι κυανές περιοχές που είναι οι πιο ψυχρές και πιο πυκνές, έγιναν οι «σπόροι» των ηλιακών συστημάτων και των συμπλεγμάτων των γαλαξιών.

Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), Ζαν Ζακ Ντορνταίν, ο νέος χάρτης αποτελεί «ένα τεράστιο άλμα στην προσπάθεια κατανόησης της προέλευσης του Σύμπαντος».
 
Σύμφωνα με τα σημαντικότερα ευρήματα, η ηλικία του Σύμπαντος εκτιμάται πλέον στα 13,81 δισεκατομμύρια χρόνια, 50 με 80 εκατομμύρια χρόνια περισσότερο από ό,τι σε προηγούμενες εκτιμήσεις.
 
«Ο απώτερος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο που θα προβλέπει τις ανωμαλίες του σύμπαντος και θα τις συνδέει μεταξύ τους. Είμαστε ακόμη στην αρχή. Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε αν είναι δυνατόν και ποιος τύπος της Φυσικής μπορεί να μας χρειαστεί. Και αυτό ακριβώς είναι το συναρπαστικό»,δήλωσε ο Έλληνας ερευνητής του πανεπιστημίου του Cambridge που συμμετέχει στην αποστολή του τηλεσκοπίου Planck, Γιώργος Ευσταθίου.Το τηλεσκόπιο Planck τέθηκε σε τροχιά το 2009 και από τότε σαρώνει τον ουρανό. Οι επιστήμονες μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να αναλύσουν τα μισά από τα δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου και αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους το 2014.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

«Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Μουσικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025»

 Η διαδικασία για την επιλογή των μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη των Μουσικών Γυμνασίων θα πραγματοποιηθεί τις εργάσιμες ημέρες από 1...